SİBERNETİK BİLİMİ

           



   Sibernetik bilimi, dışarından herhangi bir müdahale olmadan canlı veya cansız varlıkların kendi kendini yönetebilme(self-control) yetilerini ve karmaşık yapılarını ifade eden bilim dalıdır. Sibernetik biliminin kurucusu olarak El- Cezeri olarak kabul edilmektedir. (1)


 
   Sibernetik sistemin  El - Cezeri'nin elinden yapılmış olması özellikle çok şaşırtıcı olarak ele alınmıştır. Çünkü o zamanda günümüz modern elektronik ve mekanik sistemler bulunmamaktadır. Bu sistemlerin işleyişi su, buhar gücü gibi  temel doğa kurallarına göre yapılmıştır. El- Cezeri bu sistemlerin çok farklı tiplerini  bazı hükümdarlar için tasarlamıştır. Ancak daha sonra bu müslüman bilim adamının eserlerine ve bilimine sahip çıkılmamıştır.(1). Sibernetiğin uygulama alanları günümüz teknolojisi ile ciddi bir entegrasyon poziyonu almıştır. Ör; Robotik çalışmalara baktığınızda bir insanın kas ve kemik sisteminin robotlara yerleştirilmesini ve aynı zamanda dokunsal sinir uçlarının robotik sistemlere kodlanmasını görmekteyiz. Bu çalışmalar oldukça ileri seviyelere gelmiştir. Özellikle yurt dışında bu sistemler üzerine çok ciddi yatırımlar söz konusudur.

    Türkiye'de ise sibernetik uygulamalarının çok dar alanlarda gelişmektedir. Özellikle bu alanların biyomekatronik sistemler ve network sistemleri olduğunu  yaptığım araştırmada tespit ettim.(2, Kırdı, G.2015).



KAYNAKÇA:

1-https://www.ebuliz.com
2-http://www.yildiz.edu.tr/~eakdogan/publication/TOK2013_Biyomekatronik.pdf
3-Kırdı, G. (2015).TÜRKİYE’DE VE DÜNYADA SİBER GÜVENLİK ALANINDA YAPILAN ÇALIŞMALAR http://sahipkiran.org/2015/01/14/siber-guvenlik/

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PSİKOLOJİDE PROBLEME ODAKLANMAK VE DÖNGÜ

QUOTATİON İN PSYCHOLOGY