PSİKOLOJİDE ARAŞTIRMA





        Psikoloji bilimi; ciddiyet, disiplin, ilgi ve emek isteyen bir bilimdir. Psikoloji üzerinde düşüncelerinizi yoğunlaştırırken diğer bilimlere nazaran ciddi bir geçmiş literatür taraması yapmanız gerekir. Aslında kronolojiktir. Çelişmez, tutarlı ve mantıklıdır. Somut deliller üzerinden ifade edilir. Özellikle Psikoloji biliminin son 50-60 yıllık bir süreçte bilim kabul edilmesinin temeli tutarlı,mantıklı ve somut delillere dayalı olmasıdır.
           
          Yukarıdaki girişten de anlaşılacağı gibi psikolojide araştırma ciddi bir somut delil gerektirir. Bunu yaparken sosyal bilimlerde en büyük karşımıza çıkan problemlerden biri bir argümanın "nitel" ya da "nicel" özellikler taşıyacak olmasıdır.

     Nitel araştırmalar genellikle istatistik analizleri barındırmaktadır. Örnek olarak şunu verebiliriz; Türkiyeyi temsilen İstanbul ilinin her ilçesinden alınan eroin bağımlılarının yüzdelik orana çevilirmiş hali bir istatistik bilgidir. Bu örnekleri Dünyanın diğer ülkeleri ile karşılaştırdığınızda bu  istatistiki karşılaştırma ve yorumunun yani analizin nitel bir araştırma olduğunu görebiliriz. Nicel bir araştırma olarak ise bir psikiyatrisin hastalarından  belli bir hastalıktan(ÖR:Obsesif Kompülsif Bozukluk) muzdarip hastaların gözlem raporlarının analizi nicel bir araştırma olabilmektedir. Araştırmanın ilk basamağı işte tam olarak budur. Matematiksel bir araştırma yapmak mı? Yoksa gözleme dayalı bir araştırma yapmak mı? Bu ikisi arasında bir karara vardıktan sonra araştırmaya dair en önemli problemlerden birini çözmüş oluyoruz.





ARAŞTIRMA YÖNTEMİ

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PSİKOLOJİDE PROBLEME ODAKLANMAK VE DÖNGÜ

QUOTATİON İN PSYCHOLOGY